2020: året Bitcoin blev investerbart för institutioner

Om 2020 har varit året för Covid-19 har det också varit Bitcoin-året. Det är faktiskt året där Bitcoin har kommit ålder.

Den här författaren pratar inte bara om prisprestanda, även om det tydligt har varit imponerande med Bitcoin upp 599% från mars låg och 283% hittills.

BITCOINPRIS

Den andra punkten är att detta är året Bitcoin har blivit investerbart för institutioner med depåarrangemang tillgängliga från sådana som Fidelity och med framstående investerare i hedgefonder som förklarar att de har köpt det.

I detta avseende har Cryptosoft nu blivit en del av systemet med möjligheter även för detaljinvesterare att köpa in det via noterade fordon, vare sig det är Greyscale Bitcoin Trust i Amerika eller den nyligen lanserade VanEck Vectors Bitcoin ETN som handlas på Frankfurtbörsen.

Detta är viktigt eftersom det, innan sådana arrangemang fanns, alltid fanns en risk för att Bitcoin-konton skulle kunna hackas.

Den andra risken var naturligtvis att Bitcoin skulle förklaras olagligt eftersom det uppfattades som använt för onödiga ändamål, till exempel olagliga narkotiska transaktioner.

Ändå blev denna författare först medveten om för några veckor sedan den mest anmärkningsvärda utvecklingen inom detta område, även om det hände för fyra månader sedan.

Det var tillkännagivandet i mitten av augusti och september av Nasdaq-noterade MicroStrategy, ett program för företagsintelligens, att det hade investerat i Bitcoin motsvarande 425 miljoner dollar (250 miljoner dollar i augusti och 175 miljoner dollar i september) till nästan 100% av sina egna kassafonder för att hålla på sin balansräkning.

Målet är att göra Bitcoin till „den primära kassatillgångstillgången fortlöpande“, tillsammans med kontanter och kortfristiga investeringar, enligt företagets officiella amerikanska Securities and Exchange Commission (SEC) godkända blankett 8-K.

MicroStrategy investerade ytterligare 50 miljoner US-dollar i Bitcoin i början av december, med ett kumulativt innehav på 40 824 Bitcoins.

Detta markerar ett ögonblick i denna författares åsikt sedan revisorerna godkände MicroStrategy att sätta Bitcoin på sin balansräkning liksom SEC.

Nu är det sant att det mycket mer kända torget också meddelade i oktober att det investerade 50 miljoner US-dollar i Bitcoin men det uppgick bara till 1% av Silicon Valley-företagets tillgångar.

En sådan liten investering behövde antagligen inte ens rapporteras, men i MicroStrategys fall var det verkligen inte fallet.

Denna författare måste erkänna att han aldrig tidigare har hört talas om MicroStrategy.

Men företaget verkar ha investerat i teknik och programvara i 31 år.

Sedan bolaget investerade i Bitcoin har företagets börsvärde stigit med 150% till 2,99 miljarder US-dollar och värdet på sitt Bitcoin-innehav har mer än fördubblats till 1,11 miljarder US-dollar.

Den mycket välformulerade VD och grundare av MicroStrategy, Michael Saylor, har gjort ett antal podcaster med Bitcoin-communityn sedan hans företags köp av Bitcoin blev offentligt.

Han är förresten ingen snabba pengaroperatör eftersom han har varit VD i 22 år sedan MicroStrategys notering 1998.

Den mest fantastiska uppenbarelsen är att han först började titta på Bitcoin 2019. Han fattade beslutet att investera företagets medel i Bitcoin som en värdebutik under våren efter att ha sett monetarisering utlöst av Federal Reserve: s extrema politiska svar på Covid- 19.

Oroande för människor som den här författaren som äger guld, säger Saylor att Bitcoin „förstör guldets värdeförslag“ eftersom Bitcoin har „dematerialiserat guld“.

Det måste erkännas att detta argument har någon verklig förtjänst.

Det har tidigare kommenterats vid flera tillfällen här att ägande av guld och Bitcoin inte är ömsesidigt exklusiva och tilltalar olika generationer (dvs. boomers och millennials).

Men guldfel måste stå inför den verkliga risken att riskavvikande kapital, som annars skulle ha gått till guld för att säkra den uppenbara pågående fiatpappersvalutan i G7-världen, nu går till Bitcoin.

Den processen har faktiskt redan börjat.

Under tiden är det brutala faktum att, sedan politiken för extrem nedbrytning av valutan inleddes i Amerika, som denna författare kommer att ta från början av Federal Reserve kvantitativa lättnader i slutet av 2008 i dimman av den globala finanskrisen, har Bitcoin överträffat guld med 191 000 gånger.

Det är också så att tillgången på Bitcoin krymper, under den kvantitativa åtdragningsdynamiken, vilket verkligen inte är fallet med guld.

Related Posts